Let’s journey through the history of the button together. Hopefully, we’ll learn some interesting facts along the way!

1. During what age did buttons appear?
 The Ederly Age
 The Industrial Age
 The Bronze Age
 The Early Age
2. What most likely caused the button to become popular as a fastener?
 The King proclaimed it
 Thread and ribbon used for fastening became scarce
 Clothing became more fitted
 Tailors were threatened with torture if they didn’t find a new way to fasten clothes
3. Who brought the concept of the button and buttonhole to Europe?
 The Pope
 The Crusaders
 The Pilgrims
 The Beatles
4. From which language did the word “button” come?
 Italian
 Spanish
 Chinese
 French
5. By 1250, France had established the Button Makers Guild. These artisans took great pride in producing beautiful buttons that could be worn by whom?
 Everyone
 Only soldiers
 Only button makers
 Only aristocracy
6. Button obsession became rampant, so much in fact that the Church denounced buttons as what?
 The “eighth deadly sin”
 The “downfall of the Church”
 The “fastener of Satan”
 The “devil’s snare”
7. In the 16th century, Puritans condemned buttons as sinful and the button craze leveled off. What group of people today still don’t wear clothing with ornamental buttons?
 The Amish
 The Royal family of England
 The Button Makers Guild
 The Irish
8. In 1620, the First Duke of Buckingham reportedly had clothing items covered with buttons made from what?
 Diamonds
 Pearls
 Emeralds
 Opals
9. Can you believe buttons even caused a war? Well they did! It was called “la Guerre des Boutons” and happened in the 17th century. What was the item that started the war?
 Pieces of seashell
 Slivers of wood
 Shards of bone
 Balls of thread
10. By the 19th century, buttons were being mass-produced and every house had a button box to hold their collections. The most popular button by far was the black glass button. Who made this button so popular?
 King William IV
 Cixi
 Queen Victoria
 King George IV
9. What design featured on George Washington’s inaugural buttons?
The Great Seal of the United States
A Cherry Tree
His own head
The White House

ANSWERS

During what age did buttons appear?

The correct answer was THe Bronze Age

About 3,000 years ago, buttons made their debut. These early buttons didn’t actually fasten anything but were worn as decoration.

54% of players have answered correctly. .
2. What most likely caused the button to become popular as a fastener?
Correct Answer:Clothing became more fitted
Someone eventually had the idea that a button could be functional as well as ornamental. A little loop of thread soon accompanied the button, helping to keep garments fastened.

74% of players have answered correctly. ..
3. Who brought the concept of the button and buttonhole to Europe?
Correct Answer:The Crusaders
Around 1200, the returning Crusaders “borrowed” the idea from the Turks and Mongols. This would be the beginning of a new era in fashion.

79% of players have answered correctly. I see an error – submit correction…
4. From which language did the word “button” come?
Correct Answer:French
Up until its introduction to Europe, there had been no specific word used to describe this novelty. Button is thought to be derived from either “bouton” (French for “bud”) or “bouter” (French for “to push”).

72% of players have answered correctly. I see an error – submit correction…
5. By 1250, France had established the Button Makers Guild. These artisans took great pride in producing beautiful buttons that could be worn by whom?
Correct Answer:Only aristocracy
Even if they could afford it, peasants were prohibited by law from wearing anything other than thread- or cloth-covered buttons. Once again, the button became popular as adornment.

77% of players have answered correctly. I see an error – submit correction…
6. Button obsession became rampant, so much in fact that the Church denounced buttons as what?
Correct Answer:The “devil’s snare”
Some outfits had literally thousands of buttons! Professional dressers became a necessity for dressing and undressing.

42% of players have answered correctly. I see an error – submit correction…
7. In the 16th century, Puritans condemned buttons as sinful and the button craze leveled off. What group of people today still don’t wear clothing with ornamental buttons?
Correct Answer:The Amish
The Amish avoid distinctive dress as part of their religious beliefs and feel decorative buttons are a sign of pride. While some of their clothing does have functional buttons, most clothing has hook and eye fasteners, pins or velcro.

88% of players have answered correctly. I see an error – submit correction…
8. In 1620, the First Duke of Buckingham reportedly had clothing items covered with buttons made from what?

The correct answer: Diamonds

Obviously, not everyone could afford diamonds, so buttons were also made from silver, gold, ivory, ceramic and silk.

46% of players have answered correctly. I see an error – submit correction…
9. Can you believe buttons even caused a war? Well they did! It was called “la Guerre des Boutons” and happened in the 17th century. What was the item that started the war?
Correct Answer:Balls of thread
While at one time or another buttons were made from all of these, it was the balls of thread created by tailors that worked quite well as buttons that set off the button makers. They actually got a law passed to fine anyone who produced the thread buttons.

27% of players have answered correctly. I see an error – submit correction…
10. By the 19th century, buttons were being mass-produced and every house had a button box to hold their collections. The most popular button by far was the black glass button. Who made this button so popular?
Correct Answer:Queen Victoria
As we’ve all heard, Queen Victoria wore mourning black from the death of her husband in 1861 until her own death in 1901. Her popularity in 1861 was such that everyone wanted to emulate her and drove the black jet button into history as the most popular one of its time.

83% of players have answered correctly. I see an error – submit correction…
Most information was found on the website bbc.co.uk with some additional items taken from miguelmllop.com – Player limabone